4 personalități franceze originare din România

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Autor: Andreea Vasile
Traducere: Carmen Deverdics
Franța a fost a doua casă pentru multe minți sclipitoare românești. Au venit aici pentru a se afirma, pentru a-și continua studiile începute în România sau pur și simplu pentru că spațiul francez a fost propice dezvoltării lor. Aceste personalități franceze și-au petrecut atât de mulți ani din viața lor în Franța, încât francezii s-au convins că le aparțin. Acest articol vă va prezenta câteva dintre personalitățile care au trăit în Franța și despre care nu știați că sunt, de fapt, de origine română.

1. Constantin Brâncuși (1876-1957)

Începem povestea celor 4 personalități franceze originare din România cu marele artist Constantin Brâncuși, econsiderat unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX, în ceea ce privește îmbunătățirile aduse sculpturii prin viziunea sa artistică. S-a născut la Hobița, unde a lucrat mult timp ca ucenic și și-a demonstrat abilitățile de la o vârstă foarte fragedă. 

A urmat Școala de artă din București, apoi a decis să plece la Paris, unde și-a continuat studiile. După ce a parcurs o bună parte din drum, după ce s-a oprit o vreme la Viena, a ajuns la Paris unde a fost acceptat la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts (1905). Un an mai târziu, părăsește școala pentru că atinsese limita de vârstă permisă.

În anul 1914 a deschis prima sa expoziție în Statele Unite ale Americii, la New York, expoziție ce a avut un succes răsunător, determinându-l pe colecționarul John Quin să cumpere mai multe din lucrările sale. Atelierul său de la Impasse Ronsin a fost locul unde și-a creat majoritatea capodoperelor, iar astăzi multe dintre ele pot fi găsite la muzeul Centre Pompidou, care îi celebrează existența.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de art and books (@art__n__books)

2. Emil Cioran (1911-1995)

Continuăm povestea celor 4 personalități franceze originare din România cu Emil Cioran, scriitor și filosof român apreciat atât de români, cât și de francezi, ce a primit de-a lungul vieții numeroase premii și distincții. S-a născut la Rășinari, Sibiu, și a început să studieze filosofia la vârsta de 17 ani la Universitatea din București, alături de alte mari personalități ale vremii. Își va continua studiile la Berlin datorită unei burse obținute în anul 1933, iar în 1937 obține bursa care îl va ajuta să studieze în Franța, unde se va stabili definitiv, părăsind România.

A publicat câteva lucrări importante în România, dar momentul în care a început să publice în limba franceză a marcat punctul culminant al carierei sale. „Précis de décomposition” a apărut în anul 1949 și a primit premiul Rivarol un an mai târziu. 

A refuzat laudele care i-au fost acordate, nu a vrut să fie promovat și s-a concentrat pe activitatea de creație, păstrând în același timp legătura cu cei mai buni prieteni ai săi, de asemenea personalități franceze importante. A murit la Paris și este înmormântat în cimitirul Montparnasse. Meritele îi sunt încă recunoscute prin numeroasele străzi care îi poartă numele și monumentele ridicate în cinstea lui.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @oana.tutui

3. Eugen Ionescu (1909-1994)

A treia personalitate din cele 4 personalități franceze originare din România care merită menționată este Eugen Ionescu, scriitor și pionier al teatrului absurdului. România a reprezentat o perioadă de exil în viața sa, în Franța găsind cu adevărat liniștea și mediul propice dezvoltării carierei sale.

S-a născut la Slatina, dar și-a petrecut o bună parte din copilărie în Franța. După despărțirea părinților și custodia tatălui său, s-a întors în țara natală unde și-a continuat studiile și început activitatea literară, cu diverse lucrări: poezie, critică literară și o încercare de epopee umoristică. Totuși, activitățile care îl consacră sunt cele din domeniul teatrului. Prima sa piesă, „La Cantatrice Chauve”, va fi jucată la Théâtre de la Huchette, iar atenția primită din partea personalităților culturale franceze îl va ajuta pe Ionescu în viitor. 

Théâtre La Comédie Française a interpretat două piese de-ale lui Eugen Ionescu, „Sete și foame” și „Regele moare”. Cea mai importantă recunoaștere a statului francez a fost admiterea sa la Academia Franceză. Ionescu a fost prima personalitate românească căruia i s-a oferit un titlu atât de important. 

În cinstea marelui scriitor, la propunerea României, anul 2009 a fost numit „Anul lui Eugen Ionescu”, iar opera sa a fost sărbătorită în întreaga lume.

 

4. Tristan Tzara (1896-1963)

Încheiem povestea celor 4 personalități franceze originare din România cu Samuel Rosenstock, numit prin pseudonimul său Tristan Tzara, poet și eseist român, cunoscut drept unul dintre creatorii mișcării dadaiste. S-a născut la Moinești, a studiat în România, dar la scurt timp după terminarea liceului a plecat la Zurich, orașul în care mișcarea culturală dadaistă s-a dezvoltat. 

Cu un grup de tineri intelectuali participă la întâlnirile Cabaretului Voltaire. În anul 1919, în încercarea de a populariza mișcarea dadaistă, se mută la Paris unde rămâne definitiv. „Prima aventură cerească a lui Monsieur Antipyrine”, „Douăzeci și cinci de poezii” și „Șapte manifeste dadaiste” sunt unele dintre cele mai cunoscute texte dadaiste ale lui Tzara.

Se va implica activ în politică, făcând parte din Rezistența Franceză și apoi din Partidul Comunist Francez. După aceste experiențe, lucrările poetului liric Tristan Tzara încep să apară, clasificându-l drept una dintre cele mai importante personalități franceze ale timpurilor. 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Alexis Maggiar (@alexismaggiar)

V-am prezentat doar câteva dintre cele mai de seamă personalități franceze și române care au adus valoare statului francez prin contribuția lor culturală și intelectuală. 

Surse:

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *