Parcurile bucureștene sunt adevărate oaze de liniște și relaxare într-un oraș extrem de aglomerat și agitat. Dacă ne gândim la parcuri din București, sigur ne vor veni în minte următoarele patru răspândite prin tot orașul.
Au un farmec aparte, indiferent de anotimp și sunt locurile cel mai des frecventate din oraș. Parcul oferă spații de relaxare, de mișcare, de socializare, sau de contemplare, indiferent de vârstă. Este locul ideal și la îndemâna oricui pentru a-și petrece timpul liber într-un cadru de poveste. Atracțiile parcurilor bucureștene sunt diferite și de aceea ar trebui să le descoperim pe toate.
1. Parcul Cișmigiu
Este cea mai veche grădină publică din București, situată în centrul orașului. Parcul a fost inaugurat oficial în anul 1854 și este amplasat pe un fost teren mlăștinos. Este amenajat în stilul grădinilor englezești și este înscris pe lista monumentelor istorice din capitală. Parcul Cișmigiu oferă numeroase puncte de atracție:
- Ruinele mănăstirii La Cetate
- Rotonda scriitorilor
- Statuia Izvorul Sissi Stefanidi
- Izvorul lui Eminescu
- Colțul șahiștilor
Lacul Cișmigiu, o altă atracție turistică, pe luciul căruia se pot face plimbări cu barca sau cu hidro-bicicleta. De asemenea, aleile mărginite de frumoase amenajări florale, oferă un spectacol mirific. Umbra răcoroasă a parcului este dată de numeroasele și diversele specii de arbori, unele dintre ele fiind chiar rare, dar aclimatizate în acest loc. O atracție a iernii este patinoarul artificial, care atrage în jur de 1.000 de persoane în fiecare iarnă.
2. Parcul Herăstrău
Este situat în nordul Bucureștiului, și are o suprafață de 187 ha. Lacul din centrul parcului face parte din lanțul de lacuri antropice ale râului Colentina. Denumirea lacului vine de la un fierăstrău (gater) de tăiat lemne pus în mișcare de apele râului Colentina. Lacul este folosit pentru sport și agrement. Odată cu înființarea parcului Herăstrău în anul 1936, s-a înființat și Muzeul Național al Satului. Alte atracții turistice ale parcului sunt: grădina japoneză, cu frumoșii cireși florifleri donați de împăratul Japoniei, Teatrul de vară, sălile de expoziție, bibliotecile, cinematograful în aer liber, foișorul de lectură și șah. Pe lângă acestea există numeroase monumente istorice și statui.
Herăstrău, cel mai mare dintre parcuri, reprezintă o atracție importantă pentru iubitorii de sport, aceștia având posibilitatea practicării unui număr mare de sporturi. Din varietatea abundentă a vegetației, cea mai interesantă specie o constituie salcâmul japonez cu ramuri plecate și frunze cu pete albe.
3. Parcul Tineretului
Situat în partea de sud a Capitalei, a fost construit între anii 1965-1974, oferind locuitorilor din această zonă un loc frumos de petrecere a timpului liber. Parcul se întinde pe o suprafață de aproximativ 200 ha. În mijloc a fost amenajat un lac întins care poartă numele parcului, iar în jurul lacului s-au creat spații vaste de relaxare, locuri de joacă pentru copii, alei pentru alergat, piste de biciclete sau role. Un loc desprins din poveste îl constituie locul de distracții pentru copii: Orășelul Copiilor. Tot în parcul Tineretului se află Sala Polivalentă, destinată competițiilor sportive și culturale.
4. Parcul Carol I
Este situat pe Dealul Filaretului, în sectorul 4 al capitalei și este un parc de mici dimensiuni, având 41 ha. În acest parc se află cele mai multe obiective turistice, care au o mare importanță din punct de vedere istoric. A fost amenajat în anul 1906, de către peisagistul francez Edouard Redont, pentru a sărbători cei 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Redont a ales să creeze un cadru intim prin aleile retrase.
De departe unul dintre cele mai frumoase parcuri bucureștene, acesta este conceput în stil geometric, iar atracțiile principale sunt:
- Aleea Centrală
- Mausoleul
- Statuile Giganților
- Castelul de Apă
- Arenele Romane
- Muzeul Militar
Un obiectiv foarte interesant este Fântâna Zodiac, cu un bazin alcătuit din mozaicuri negre fiind gravate cele 12 zodii. Parcul a fost construit cu intenția de a oferi bucureștenilor diferite expoziții.
Să luăm din energia verde cu care ne-a înzestrat natura, să descoperim și să ne bucurăm de obiectivele arhitectonice din frumoasele parcuri bucureștene.
Citește și despre Cluj-Napoca, aici!
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Cismigiu
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Herastrau
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Tineretului
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Carol_I
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Regele_Mihai_I_al_Romaniei
1,655 total views, 3 views today