24 Ianuarie – Făurirea statului român modern

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Autor: Miruna Băncilă

Ziua de 24 ianuarie are o importanță deosebită pentru fiecare român, reprezentând unul din momentele în care fiecare dintre noi simte că aparține acestui popor, acestei țări, atât cu mintea, cât și cu sufletul, sărbătorind Unirea Principatelor Române.

Ziua de astăzi este o zi de mare însemnătate națională, care ne amintește că la data de 24 ianuarie 1859, Moldova și Țara Românească s-au unit din punct de vedere economic și cultural, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, ales ca domnitor în ambele principate. ,,Mica Unire” este primul eveniment important care a contribuit la formarea României pe care o cunoaștem astăzi, motiv pentru care este sărbătorită cu mare fast în toate colțurile țării. De obicei, oamenii se adună în piețele centrale ale orașelor și formează ,,Hora Unirii” pe imnul național, simbolizând înfrățirea tuturor cetățenilor din Moldova, respectiv Țara Românească, fără a mai ține cont de aspectele care îi diferențiază.

 

 

Procesul Unirii Principatelor Române a început încă de pe vremea domnitorilor Mihai Sturza și Gheorghe Bibescu și s-a concretizat prin Convenția de la Paris din 1858. Astfel se stabilește ca unirea dintre Moldova și Țara Românească să fie mai mult formală, urmând să aibă doar câteva instituții comune. Când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în ambele principate, a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând în acest fel și uniunea politică. Noul stat a fost denumit România în timpul succesorului său, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Prin urmare, astăzi, 24 ianuarie 2022, sărbătorim Unirea Principatelor Române și ne bucurăm fiecare cu gândul și cu sufletul că acum 163 de ani strămoșii noștri au reușit să înfăptuiască Mica Unire, după secole întregi de dorință arzătoare și încercări nenumărate.

Istoria României este una tumultoasă și foarte interesantă, motiv pentru care o zi precum aceasta trebuie să ocupe un loc special în inimile românilor de pretutindeni.

Surse:

Citește și: 21 august 1945 – Începutul Grevei Regale și 7 momente cheie în instaurarea comunismului în România

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *