18 octombrie 1541 – Margareta Tudor, regina scoțiană cu origini englezești, se stinge din viață

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Alphonse de Lamartine spunea odată că „La începutul tuturor lucrurilor mărețe se află o femeie”. Într-o societate patriarhală și potrivnică, femei precum Margareta Tudor au reușit să se arate puternice, folosindu-și armele interioare: iscusința, puterea de sacrificiu, credința în sine, cunoașterea și iubirea. 

Una dintre cele mai emblematice dinastii din istoria Angliei și chiar din istoria monarhiilor lumii a fost Casa Tudor. Regele Henric al VII-lea este cunoscut pentru tirania cu care a condus Anglia în secolul al XVIII-lea, dar și pentru multele femei de care a fost înconjurat de-a lungul domniei. Acesta a avut două surori care au supraviețuit copilăriei și șase soții, un număr care ar fi considerat bizar în zilele noastre. Singurul scop al unei femei nobile din Evul Mediu era crearea unei alianțe între două familii și aducerea pe lume a unui moștenitor, femeia ideală a acelor vremuri fiind docilă, fertilă și obedientă.

Dar cum ar fi putut femeile „din spatele cortinei” să influențeze istoria într-o eră în care puterea absolută era concentrată în mâinile unui reprezentant de gen masculin?

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de The Tudor Age (@tudorage_1973)

Personalitatea enigmatica a reginei Margareta Tudor

Margareta Tudor a fost prima fată și cel de-al treilea copil al cuplului regal Henric al VII-lea al Angliei și Elisabeta de York (1489 –1541). Prințesa engleză este o figură ușor umbrită în istoria Angliei, deși scopul central al vieții sale politice – pe lângă asigurarea propriei sale supraviețuiri – a fost de a crea o mai bună înțelegere între Anglia și Scoția, rol pe care l-a jucat în anumite momente dificile.


La doar 13 ani a devenit un pion în jocurile masculine ale puterii, fiind trimisă în Scoția să se căsătorească cu un bărbat mult mai în vârstă, care avea deja mai mulți copii din relații extraconjugale. Margareta Tudor s-a dovedit a fi orice, dar nu o femeie slabă și supusă. După moartea tatălui ei, fratele său a ajuns pe tronul Angliei și i-a spus că singura cale prin care își va primi partea de bani lăsată în testament este dacă nu se va amesteca în politica lui de cucerire a Franței – cu care Scoția era aliată  adică trădându-și soțul și țara.

După ce și-a pierdut soțul în bătălia de la Flodden, s-a îndrăgostit de contele Douglas. Cu toate acestea, un detaliu lăsat de regretatul rege scoțian în testamentul său i-a complicat foarte mult viața: ea ar fi putut păstra rolul de regentă a Scoției până la maturizarea fiului ei doar dacă avea să rămână văduvă.

Alegerile au fost clare: să păstreze coroana și să renunțe la dragoste sau să piardă totul în numele iubirii. Scoțienii au urât originile sale englezești și, desigur, faptul că o femeie se situa mai sus decât ei. Când Margareta Tudor s-a căsătorit cu Douglas, a pierdut deja amenințată Coroană și acest bărbat s-a dovedit a fi opusul celui cu care se căsătorise. Picătura care a umplut paharul a fost atunci când ducele de Albany i-a luat fiii, pe James și Alexander. Oamenii din Scoția l-au dorit pe ducele de Albany la putere.

 

Calvarul îndurat de Margareta Tudor

Abandonată, îndurerată și însărcinată cu copilul celui de-al doilea soț, care doar a folosit-o pentru câștigul personal, tânăra regină s-a întors în Anglia pentru a-i cere sprijin fratelui său, Henric. Deși fiica pe care o născuse era sănătoasă, Margareta Tudor a aflat că fiul ei, Alexander, murise înainte de a împlini vârsta de doi ani, din cauza sănătății precare.

Întoarsă în Scoția, și-a găsit soțul instalat în castel cu amanta și copilul nelegitim, trăind din banii ei. Toate aceste întâmplări traumatizante din viața ei nu au făcut-o să renunțe și să își accepte soarta potrivnică, ci au îndemnat-o să înceapă un demers condamnabil la acea vreme: divorțul.

Sunt foarte tulburată de domnul meu, Angus, de la ultima mea venire în Scoția și în fiecare zi din ce în ce mai mult, astfel încât nu am fost împreună în această jumătate de an… Sunt atât de supărată încât pot, prin legea lui Dumnezeu și spre cinstea mea, să mă despart de el, pentru că, ei bine, el nu mă iubește, așa cum îmi arată zilnic.

Un divorț era greu de obținut la acea vreme, indiferent de câte motive aducea pentru cauza ei, astfel încât tânăra Margareta Tudor s-a săturat să fie tratată ca un obiect fragil și insignifiant și a conceput un plan ingenios pentru a scăpa de oribilul ei soț.

După ce Parlamentul i-a acordat drepturi depline, ea s-a aliat pe ascuns cu Albany și l-a „întâmpinat” într-un mod deosebit pe soțul său la intrarea în Edinburgh: a ordonat să se tragă cu tunurile atât de la Castel, cât și de la Casa Holyrood. Albany și acoliții săi au fost nevoiți să se retragă. Când cei doi ambasadori englezi prezenți la curte, Thomas Magnus și Roger Radclyff, au spus că nu ar trebui să-și atace soțul legitim, ea a răspuns cu furie, spunându-le „să meargă acasă și să nu se amestece în problemele scoțiene”. 

În cele din urmă, fiul ei, James, a devenit regele Iacob al V-lea, iar fiica lui și nepoata Margaretei a devenit Maria, regină a Scoției. În martie 1527, Papa Clement al VII-lea i-a acordat divorțul în ciuda protestelor Cardinalului Wolsey, care spunea că mariajul este „hirotonit divin” și a putut să se căsătorească pentru a treia și ultima oară cu Henri Stewart.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de the most happy♡ (@lqdyboleyn)

O femeie impresionantă

Margareta Tudor a fost exemplul perfect de femeie hotărâtă, plină de resurse și cu o putere interioară extrem de impresionantă pentru orice perioadă istorică. Fiind obiect de schimb și pion în planurile bărbaților, ea și-a dedicat viața încercării de a aduce prosperitate și pace între cele două națiuni, în timp ce, pe plan personal, căuta ceea ce caută orice femeie modernă în ziua de azi: iubire și înțelegere. O reprezentare plină de umanitate și carismă a acestei personalități istorice se găsește în serialul The Spanish Princess (2019-2020), unde regina scoțiană interpretată de Georgie Henley își face apariția în ambele sezoane.

Pentru mai multe informații despre personalitățile cu sânge albastru ale Angliei, vă recomandăm următorul articol: „Secretul măreției Angliei” – decodificarea relației colonizator-colonizat.

 

Surse: 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *