Zeița de la Montreal sau Perfecta Nadia sunt doar două dintre numele cu care Nadia Elena Comăneci face istorie în gimnastică. A câștigat aceste superlative după ce a obținut primul 10 din istoria gimnasticii la aparatul de paralele inegale la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal. Este, de asemenea, câștigătoare a cinci medalii de aur olimpice.
Nadia Comăneci este prima sportivă de origine română care a intrat în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Este considerată cea mai bună gimnastă a secolului XX și una dintre gimnastele de top din întreaga lume.
Viața campioanei Nadia Comăneci
Nadia Comăneci s-a născut și a crescut la Onești, acolo unde s-a pregătit pentru succesul la care nici nu s-ar fi așteptat. Părinții i-au pus numele după personajul unui film, Nadejda (Speranță). Nadia a început să practice gimnastică la vârsta de 5 ani, fiind antrenată de Marcel Duncan și legitimată la AS Flacăra Onești. De mică a fost o fire foarte competitivă și voia să execute exerciții noi și mereu se ambiționa să exerseze mult mai mult decât restul colegelor.
Eram un copil care dacă antrenorul îmi spunea: ,,Fac pariu că tu nu reușești să faci asta”, eu asta voiam să fac.
Nadia Comăneci a concurat pentru prima oară la nivel național în anul 1970. Imediat după acest eveniment a început antrenamentele cu Béla Károlyi și soția acestuia, Márta Károlyi. La vârsta de 11 ani a reușit să obțină, sub îndrumarea celor doi antrenori, titlul de campioană națională absolută.
Primul succes peste hotare l-a avut în cadrul Campionatelor Europene din 1975, de la Skien Norvegia, unde a obținut trei medalii de aur și una de argint. În același an lumea a început să vorbească despre succesul Nadiei și a fost numită ,,Atleta Anului”.
Antrenamentele către succes
Pentru a ajunge la acest nivel, Nadia a făcut până la vârsta de 9 ani câte două ore de antrenamente în fiecare zi. După s-a ajuns la trei ore pe zi, iar de la 12 ani a fost nevoită să suplimenteze.
Într-un interviu acordat după succesul de la Montreal, gimnasta declara:
Vreau foarte mult să mă antrenez și îmi place foarte mult să fac asta. Simt că atunci când mă antrenez parcă mă joc.
A fost nevoie de 20.000 de repetări pentru a ajunge la un exercițiu perfect la Montreal.
18 iulie 1976 – ziua în care Nadia Comăneci intră în istorie
Înainte de plecarea la Montreal, Nadia a fost întrebată ce așteptări are și ce își dorește de la acele Jocuri Olimpice. Ea a afirmat că își dorește să se întoarcă acasă cu o medalie, de preferat de aur.
Marea victorie s-a întâmplat la concursul pe echipe, când fetele concurau la paralele inegale, iar Nadia a executat un exercițiu ca la carte. Nu avea mari speranțe și considera că la antrenamente reușise să facă mult mai bine exercițiile impuse. Pe lângă asta, fiind ultima concurentă, înaintea sa o gimnastă reușise să obțină nota 9.90, un punctaj foarte greu de doborât. După ce a terminat toate exercițiile, Nadia s-a retras lângă antrenor și a fost răsplătită cu un rând de aplauze. După ceva timp, spre surprinderea tuturor, a apărut pe tabelă un 1.00, deoarece tabela de marcaj nu putea indica nota 10. Nimănui nu-i venea să creadă, nici măcar antrenorului, crainicul anunțând:
Doamnelor și domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci obține nota 10.
Șocant nu a fost faptul că a primit un 10, ci acordarea a șapte note de 10 la aceeași competiție. De atunci au fost incluse două elemente în codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică denumite ,,coborâre Comăneci” și ,,salt Comăneci”.
Retragerea din sportul de performanță
Nadia Comăneci s-a retras din activitate în anul 1984. Avea, până în acel moment, 24 de medalii câștigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Campionate Europene, dintre care 16 de aur.
În noaptea de 27 noiembrie 1989 a trecut ilegal granița dintre România și Ungaria, cerând azil politic guvernului Statelor Unite. Acest fapt a avut un efect zdruncinător asupra opiniei publice, dar și asupra familiei președintelui.
Într-un interviu acordat pentru postul TVR, campioana declara:
Nu am fugit. Am fugit de sistemul din acea vreme și de presiunea pe care o aveam, fiind urmărită tot timpul. Nu aveam voie nici să călătoresc. Nu puteam să merg nici până în Bulgaria.
În următorii ani, Nadia a promovat linii vestimentare, precum costume pentru gimnaste, rochii de mireasă și echipamente de aerobic. În anul 1994 s-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner. În același an s-a întors pentru prima dată în România de la plecarea din 1989.
În prezent, Nadia se ocupă cu gimnastica și actele umanitare. Împreună cu soțul său are o academie de gimnastică în Statele Unite și mai multe magazine de echipamente sportive. Nu a uitat nicio secundă de România, construind la București o clinică de caritate pentru a ajuta copiii orfani.
Nadia Comăneci a fost una dintre cele mai bune gimnaste a tuturor timpurilor și este un exemplu demn de urmat – un om care nu și-a uitat rădăcinile, ducând cu mândrie numele țării peste hotare.
Dacă v-a plăcut acest acest articol puteți citi aici un alt articol legat de sport!
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Nadia_Comaneci
- https://www.cosr.ro/sportiv/nadia-comaneci
- https://www.eurosport.ro/jocurile-olimpice/saptamanacampioanelor-nadia-comaneci-zeita-de-la-montreal-si-locul-romaniei-in-istorie_sto8155941/story.shtml
- https://www.youtube.com/watch?v=zokR4X1QuSA
1,617 total views, 3 views today