12 iulie 1985 – Santiago de Compostela primește Premiul Europa

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
cathedral, santiago de compostela, spain-235228.jpg
Catedral de Santiago de Compostela, Foto: pixabay.com

Traducere: Ghiță Ștefania-Daniela

Santiago de Compostela este unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj din lumea creștină, dar, pe lângă rolul său religios, orașul este și capitala comunității autonome Galiția și sediul guvernului autonom al Galiției (Xunta de Galiția) și al Parlamentului.

Orașul poartă numele apostolului Iacob cel Mare, întrucât este locul în care a fost înmormântat. În cinstea sa, a fost construită catedrala La Santa Apostólica y Metropolitana Iglesia Catedral din Santiago de Compostela, care este nu numai o lucrare arhitecturală excepțională, ci și destinația a sute de mii de pelerini din întreaga lume care urmează anual Drumul Sfântului Iacob.

Această tradiție a transformat orașul Santiago de Compostela într-unul dintre cele trei centre principale de pelerinaj ale creștinismului, alături de Ierusalim și Roma. Datorită importanței sale religioase, dar și arhitecturii impresionante, orașul vechi Santiago de Compostela fiind declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO în 1985, în același an în care orașul a primit Premiul Europa acordat de Consiliul Europei.

 

Istoria orașului Santiago de Compostela

Istoria orașului ca loc de importanță religioasă începe în prima parte secolului al IX-lea când sihastrul Pelayo, văzând lumini în timpul nopții în pădurea Libredón, l-a alertat pe episcopul Teodomiro, care a descoperit rămășițele apostolului Iacob, precum și rămășițele a doi dintre ucenicii acestuia. Vestea descoperirii s-a răspândit rapid în lumea creștină, iar locul unde au fost găsite rămășițele a devenit un punct de mare importanță.

Regele Alfonso al II-lea al Asturiei a ordonat să se construiască acolo o biserică, în jurul căreia s-a întemeiat un oraș care a devenit în scurt timp loc de pelerinaj, pelerinii parcurgând celebrul Drum al Sfântului Iacob. Abundența fluxului de pelerini este remarcabilă în orașele, spitalele, bisericile și mănăstirile construite de-a lungul Drumului.

Orașul Santiago de Compostela a devenit cunoscut în toată Europa pentru importanța sa religioasă și, de asemenea, a dobândit relevanță politică, de vreme ce acolo au fost încoronați mai mulți monahi din regatele León și Galiția. Orașul a fost distrus de musulmani în anul 997 și reconstruit în secolul următor, motiv pentru care a devenit un simbol al luptei dintre creștinii din Peninsula Iberică și islam.

Premiul Europa

Premiul Europa este o distincție creată în 1955 de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei. Se acordă anual unuia sau mai multor orașe care au făcut eforturi notabile pentru a promova idealul unității europene. Primul oraș care a primit Premiul Europa a fost orașul Coventry din Regatul Unit, în 1955. Peste 70 de orașe au obținut Premiul până în prezent, Santiago de Compostela fiind primul oraș spaniol care a primit această distincție. Karl Ahrens, pe atunci președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat:

Santiago de Compostela apare ca un simbol al înțelegerii europene prin pelerinajele sale.  

  • Santiago de Compostela – Al doilea oraș spaniol care a primit premiul a fost Girona, în 2016.
Premiul Europa are patru niveluri:
  • Diploma Europeană – prima fază a selecției câștigătorilor; Anual se acordă aproximativ treizeci de diplome.
  • Steagul de Onoare – aproximativ douăzeci de steaguri sunt acordate în fiecare an. Steagul reprezintă un pas anterior obținerii Plăcii de Onoare și a Premiului Europei. Santiago de Compostela și-a primit steagul în 1982.
  • Insigna de onoare – aproximativ zece insigne sunt acordate în fiecare an.
  • Premiul Europa – este acordat în fiecare an unuia sau a două orașe care au primit anterior Steagul și Insigna.

Criterii pentru obținerea Premiului Europa

Printre criteriile care sunt luate în considerare pentru acordarea premiului se numără:
  • înfrățire și schimburi de persoane cu alte orașe ale statelor membre ale Consiliului Europei;
  • organizarea de evenimente cu caracter european, precum și congrese de tineret sau întâlniri culturale;
  • manifestări de solidaritate europeană, cum ar fi donarea de fonduri sau acordarea de asistență orașelor străine;
  • organizarea de evenimente oficiale pentru celebrarea Zilei Europei;
  • aderarea la organizaţiile europene sau internaţionale ale orașelor.
Decernarea Premiului

Premiul Europa constă într-un trofeu itinerant, format dintr-o placă de bronz cu motive alegorice și o inscripție în latină. Trofeul se păstrează în municipiul câștigător timp de un an, până la următoarea premiere, când este transferat în noul oraș câștigător. Pe trofeu apar numele tuturor orașelor premiate.

Premiul mai include o medalie de bronz, care este păstrată de municipalitatea câștigătoare, un pergament comemorativ și o bursă de călătorie asigurată unuia sau mai multor tineri din municipiul câștigător. Premiul este prezentat oficial de către Președintele Adunării cu ocazia „Zilei Europei” organizată de către orașul câștigător.

Premiul Europa din 1985, acordat unui oraș spaniol, a reprezentat, potrivit lui Xerardo Estévez, pe atunci primarul orașului Santiago, un prim pas pentru ca orașul să fie declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO (ceea ce s-a întâmplat în același an, pe 4 decembrie), și o recunoaștere a eforturilor depuse pentru conservarea patrimoniului arhitectural al orașului.

Fuentes

 

 

Loading

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *